‘ZEYTİN SİNEĞİ' İLE MÜCADELE CUNDA'DAN BAŞLAD

‘ZEYTİN SİNEĞİ

Ayvalık, Cunda Adasında zeytin sineği ile mücadele Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un katılımıyla başlatıldı.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda (Alibey) Adasından zeytin sineği ile mücadele Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un katılımıyla başlatıldı. Uğur, “Havadan uçakla ilaçlama suretiyle zeytincinin korkulu rüyası olan zeytin sineği derdine son verilecek” dedi.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda (Alibey) Adasından kaliteli zeytin ve zeytinyağı üretimine büyük zarar veren Zeytin Sineği ile mücadele için ilk ilaçlama uçağının harekete geçmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ile Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal’ın katılımıyla başlatıldı.

Son iki yıldır Edremit Körfezinde bulunan 13 milyon zeytin ağacını ilgilendiren Zeytin Sineği ile mücadelede ‘Havadan İlaçlama’ kaldırılmış ve bölgede zeytin verimi düşerken, zeytinyağında da aside seviyesi yükselmesi zeytin üreticilerini zora sokmuştu.

İLK UÇAK AYVALIK CUNDA’DAN HAVALANDI

İki yıl aradan sonra Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin ve Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un girişimleriyle Körfezdeki zeytinlikler havadan ilaçlanmaya başladı ve havadan ilaçlama yapmak için ilk uçak bugün Ayvalık Cunda’dan havalandı.

Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal’ın da bulunduğu bir heyetle uçağın havalandığı bölgede konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur  “Belediye olarak ilk aldıkları kararın, zeytin zararlılarıyla uçakla ücretsiz havadan mücadele oldu. Ayvalık, Edremit, Bandırma, Erdek, Burhaniye ve Gömeç`te zeytin ağaçlarını havadan ilaçlamak üzere çalışmalar devam ediyor.

İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce yapılacak çalışmalar ile ilaçlama yapılacak alanlar belirleniyor. Zeytin Sineği ile mücadele için kullanılacak olan ilaç ise Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse edilerek, havadan uçakla ilaçlama suretiyle zeytincinin korkulu rüyası olan zeytin sineği derdine son verilecek” dedi.

UYSAL, "HAVADAN İLAÇLAMA İÇİN “UÇAK`TA ALIRIZ" DEMİŞTİ

30 Mart Yerel Seçimler öncesi 3 Ocak 2014 tarihinde Burhaniyeli zeytincilere belediye olarak "Gerekirse, havadan ilaçlama yapmak için bir uçakta alabiliriz" diye söz veren AK Partili Belediye Başkan adayı Necdet Uysal, “Alamazsak bile ben, kendi olanaklarımı kullanıp havadan ilaçlama için ilaçlama uçağını alır,

 yine hizmete sokarız” diye söz vermişti.

Yıllarca zeytinliklerimiz havadan ilaçlandığını ama İlaçlama Birliği kapatıldığı için ilaçlama iki yıldır havadan uçakla yapılamadığını açıklayan Burhaniye Belediye Başkan adayı Necdet Uysal, zeytin ve zeytinyağında verim ve kalite düşerken, aside seviyesinin de yükseldiğini söylemişti.

Belediye Başkan adayı Necdet Uysal’ın bu sözüne ayni günlerde AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Edip Uğur sahip çıkıp, “Bu iş Büyükşehir Belediyesinin görevidir. İlaç parasını da biz karşılarız” diye sahip çıkmıştı. Bu gün verilen sözler yerine getiriliyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un katılımıyla Cunda’dan havalan ilaçlama uçağının çalışma programına Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy ve zeytin üreticileri katıldı.     ENVER DOLGUN-AYVALIK

 



  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Salı 25.3 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.7 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı